Recept: De vergeten groenten
In de week van 5 tot en met 11 maart is het de Nationale Week Zonder Vlees. Ter inspiratie delen wij een vegetarisch recept van onze koks in Noordwijk, die je ook thuis kunt maken met vergeten groenten met onder andere zoete aardappelen.
Zoete aardappelen zijn rijk aan calcium, vitamine C en natuurlijke suikers. Dit zorgt voor een energieboost, vitaal gevoel en vermindert de drang naar verwerkte suikers.
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 8 kervelwortels
- 1 oranje zoete aardappel
- 1 witte zoete aardappel
- 4 aardperen
- 1 witte pastinaak
- 250 gram roomboter
- palmkool
- takje rozemarijn
- olijfolie
- zout
Bereidingswijze
- Pak de aardperen in aluminiumfolie met een scheutje olijfolie.
- Pak de zoete aardappelen in aluminiumfolie met een snufje zout en een takje rozemarijn.
- Pof de aardperen en aardappelen in circa 50 minuten in de oven op 180 graden.
- Laat afkoelen en snijd de aardperen in de lengte open.
- Lepel het vruchtvlees eruit.
- Laat vervolgens de schil goed drogen in de oven en frituur daarna goudbruin.
- Doe de boter in een pan en laat deze uitbruisen tot het een goudbruine kleur krijgt, dit proces heet ‘beurre noisette’.
- Giet de boter door een zeef en vang deze op in een kom.
- Maak de pastinaak schoon en blancheer deze in een pan met water met een snufje zout totdat het beetgaar is.
- Borstel de kervelwortels onder de kraan totdat al het zand weg is.
- Bak de kervelwortels in de beurre noisette gaar.
- Druk de oranje en witte zoete aardappelen gescheiden van elkaar door een bol zeef.
- Smeer de crème van aardpeer en de zoete aardappelen schuin tegenover elkaar en maak met de rest van de ingrediënten het bord op.
- Garneer met de palmkool.